Blueprint: Van hobbel naar hobbel
BLUEPRINT: Van hobbel naar hobbel
Op tijd uit een trein stappen en een eigen koers bepalen
Toepassing | FTDO BleuPrint
MoodbooK: Grietje Cnossen
Toepassing
FTDO:
F = Vermoeid doordat ik van incident naar incident als een wagon achter een locomotief door bleef hobbelen. Dit ervaar ik als een knelpunt.
T = Het was lastig om mezelf op tijd te ontkoppelen, vooral in de taakuitvoering. Dat ik niet de rust kon vinden is een signaal dat ik vastzit in een situatie van oorzaak en gevolg!
D = Bewustwording en erkennen dat ik mezelf heb vastgezet en dat ik op tijd mag uit stappen. Voor mij is de reflectie een ontkoppeling. Vanuit deze positie ga ik de oorzaak en gevolg binnen de situatie analyseren. Reflectie kan ik in een gedicht of proza uiteenzetten, wanneer ik voel dat het knelpunt gevoelig ligt.
O = Prioriteiten stellen. Door een goede planning en op tijd te reflecteren kan ik beter de realisatie oppakken. Soms is het nodig om uit een situatie te stappen en een eigen koers te bepalen. Daarin is het van belang om te blijven communiceren.
RealiZe: Voorbij het gedicht/proza is de uitwerking van de toepassing FTDO Blueprint meer uitgelegd.
Van Hobbel naar Hobbel
Stoomlocomotief hobbelt door
Sluimerend in paradijs van vergezichten
Wagons kleven zich vast aan een spoor
Op een draagvlak zonder ballastbed
Onverantwoorde bielsen ontsporen
Het knikken van rails remt de lijn
Stations van eigen keuzes en wensen
Geeft de kans om op tijd te ontkoppelen
Trein heeft tijd om af te blazen
Passagiers bepalen hun eigen koers
Wagons blijven altijd volgen
Gehecht aan de leidraad van loco
Toepassing | FTDO BluePrint
Met de toepassing van FTDO BluePrint heb ik mijn verhaallijn omschreven en uit de oorsprong vormt zich een gedicht of proza.
F = Fundament
Behoefte om mijn verhaal te omschrijven en deze te uiten. In mijn leven had ik met een aantal knelpunten te maken en betrokkenen konden mijn pijn van emoties niet plaatsen.
Zorgprofessionals gaven mij de bewustwording, inzicht en daadkracht om het verhaal te verwerken.
Voor betrokkenen heb ik een verhaal in de vorm van proza of gedicht omschreven, zodat ik kan reflecteren op een verhaal uit het verleden.
T = TrendZ
De gebeurtenissen en de elementen van reflectie heb ik in het verhaal verwerkt.
Een mens kent emoties, welke gelijktijdig kunnen optreden. Deze kun je in de 4-B Context plaatsen, namelijk boos, bedroefd, blij en bang.
Emoties ontkennen biedt geen draagvlak en er is een belang om deze te (h)erkennen.
D = Ontwikkeling
Plan: Een verhaallijn en gedicht omschrijven is niet eenvoudig. Daarvoor zijn verschillende tools ontwikkeld, die daarbij kunnen helpen. Uiteindelijk is mijn eigen brein de leidraad om het verhaal tot een vorm te smeden.
Maatregel: Uit ervaring weet ik inmiddels dat een verhaal zonder context lastig is om met dierbaren te delen. Met een gedicht of proza hoef ik minder te vertellen. Toch herken ik de emoties in de elementen.
O = OrganiZe
Mijn verhaal kan ik achter me laten. Oorzaak en gevolg staan vast. Dat is persoonlijke validatie en gaf de ruimte voor inspiratie. De emoties zijn minder voelbaar en het verhaal doet minder pijn.
Op deze wijze realiseer ik opnieuw ruimte op mijn persoonlijk draagvlak, ofwel het Fundament.
25 maart 2025
Auteur: Grietje Cnossen
Jouw Reis naar Zelfmanagement
FTDO = RealiZe MoodbooK
Stap 1: Fundament
Voor RealiZe MoodbooK pak je een notebook of schoolschrift met jouw schrijfwaren.
Noteer F = Fundament
Stel de vraag: Waar sta ik en wat heb ik op dit moment nodig? Omschrijf jouw idee, behoefte of probleem.
Nodig vooral de mensen om samen meer
draagvlak te creëren. Natuurlijk mag je voor jezelf een MoodbooK realiseren.
Stap 2: Inventarisatie
Pak de uitdaging door te brainstormen over het onderwerp.
Noteer T = TrendZ
Welke gebeurtenissen vinden plaats en noteer de elementen die daarop van invloed zijn. Maak gebruik van steekwoorden of schrijf per onderwerp een kort verhaal. Soms heb je vragen en beargumenteer deze met objectieve informatie.
Stap 3: Maatregelen
Ga verder met de ontwikkeling van jouw idee en behoefte.
Noteer D = Development
Omschrijf in het kort wat je hebt geleerd of wat je graag zou willen doen. Beantwoord de hoofdvraag en bepaal welke maatregelen je kunt treffen en wie je daarbij kunt betrekken. Misschien heb je een goed idee en kun je een actieplan opstellen.
Stap 4: Organisatie
Je gaat weer aan de slag en je komt tot actie, waarvoor je een plan kan gebruiken.
Noteer O = OrganiZe
Omschrijf jouw actiepunten voor de komende tijd. Je kunt jouw mensen uit jouw netwerk op de hoogte brengen en bij een plan betrekken. Ook kun je er voor kiezen om jouw verhaal vorm te geven en deze met geïnteresseerden te delen. Dit mag ook een grappige anekdote, proza, poëzie of tekening zijn.
Noteer R = RealiZe.
Na het behalen van een bepaald resultaat kun je op jouw plan reflecteren en dat is jouw inspiratie.
Alle inhoud op deze persoonlijke blog, is eigendom van de auteur en blogger Grietje Cnossen, tenzij anders vermeld. Het ongeoorloofd kopiëren of gebruiken van deze materialen zonder schriftelijke toestemming is strikt verboden. De informatie wordt verstrekt voor informatieve doeleinden en de blogger is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten of onvolledigheden. © 2025